Grindar

GRINDAR, ÖPPNINGAR OCH ÖVERGÅNGAR

TRADITIONELL GRIND - GÅNGGRIND

 

En bra komplettering till gärdsgården är en grind med rejäla grindstolpar av trä! Svenska Gärdsgårdar tillverkar grindar enligt traditionella modeller, som monteras med handsmidda beslag. Vår gång-grind mäter 1- 1,5 m och monteras på stolpar av furu eller ene. Tätheten i grinden kan precis som för gärdesgården varieras efter önskemål.


Mer om våra gång-grindar
 

Denna modell passar för en 1-2 m bred öppning.

 

Utseende: traditionella grindar enligt överenskommelse eller förlaga.

 

Material: ene, gran. Stolparna tillverkas av furu eller ene. Rundvirke eller hyvlat virke beroende på modell.

Alla grindar är handgjorda med stor omsorg om material och kvalité.


 

Mer om våra dubbelgrindar

 

Denna modell passar för en 2-5 m bred öppning.

 

Utseende: traditionella grinder enligt överenskommelse eller förlaga.

 

Material: ene, gran. Stolparna tillverkas av furu eller ene. Rundvirke eller hyvlat virke beroende på modell.

Alla grindar är handgjorda med stor omsorg om material och kvalité.

 

TRADITIONELL GRIND - DUBBELGRIND

 

Vid infarten eller en entrén med en lite bredare öppning så gör sig en dubbelgrind extra bra. Utseende kan vi anpassa efter önskemål, och har du en traditionell förlaga blir vi bara glada! Grinden monteras på stolpar av furu som vi stryker med en tjärblandning för extra hållbarhet.

SLANÖPPNING OCH ÖVERGÅNGAR

 

Förutom de klassiska trärindarna finns det flera andra typer av öppningar och övergångar in till och över gärdesgården. En vanlig modell är en sk slanöppning som består av slanor av gran som vilar i urtag eller stag i stolpar. Detta var förr en mycket vanligt förekommande variant av öppning in till gärdsgården. En annan variant är en stätta, som liknar en stege över gärdesgården. Den kan tillverkas antingen utifån en historisk modell eller utifrån era egna önskemål.

Mer om öppning/övergång

 

Slanöppning  passar till öppningar som ej används så ofta, men där du ändå behöver kunna komma in ibland. Görs med fördel så bred att arbetsfordon kommer in.

 

Stättan passar bra tex där en stig passerar, i hagar eller där du behöver kunna komma över ibland. Det finns mängder med variationer på utseende, vi bygger utifrån traditionella modeller eller om ni har en egen förlaga.

 

TRADITIONELLA, VÄLBYGGDA GRINDAR PÅ GAMMALT VIS - VI HJÄLPER DIG!