-Hantverk som det gjordes förr!
9-10 juli
VETLANDA
2-dagarskurs
Intensivkurs där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge, samt utvecklar dina nya kunskaper under två dagar. Vi reser under kursen en traditionell småländsk gärdesgård och fortsätter hägna in och återställa det småländska kulturlandskapet med grindar och gärdesgårdar.
Pris 3250 SEK.
27-28 aug
UPPSALA
2-dagarskurs
Intensivkurs där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge och utvecklar dina kunskaper under två dagar. På kursen arbetar vi med att hägna in hagar och odlingar på friluftsmuseumet Disagården i gamla Uppsala. Kursen arrangeras i samarbete med Upplandsmuseet.
Pris 3250 SEK.
3-4 sep
SIGTUNA
2-dagarskurs
Intensivkurs där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge och utvecklar dina kunskaper under två dagar. På kursen arbetar vi med en av de många gärdesgårdarna i Viby utanför Sigtuna. Viby är en oskiftad klungby med många hundra meter gärdesgård.
Pris 3250 SEK.
SEP
STOCKHOLM
Fortsättningskurs
Fortsättningskurs där du får vidareutveckla dina kunskaper under två dagar. Vi jobbar i svårt kuperad terräng med traditionella lösningar. Vi gör även en traditionell grind.
Pris 3250 SEK.
En dags intensivkurs där du får lära dig att slå med lie, slipa ett lieblad, liens uppbyggnad och dess olika inställningar. Vi kommer under kursdagen också gå igenom liens uppbyggnad samt olika material, sliptekniker, orv och slåttertekniker. Du får även
lära dig mer om ängsbrukets bakgrund, olika markslag samt biologisk mångfald.
Inga förkunskaper krävs, men du behöver ha med dig en egen lie till kursen (orv, lieblad samt fästanordning).
Kursen hålls i Hållsta strax utanför Gnesta. Kursledare är Tobias Strömdahl som har en lång erfarenhet av lieslåtter och landskapsvård.
Pris 1750 kr. 9 platser/tillfälle.
Kurstillfällen:
22 juli - Gnesta
30 juli - Gnesta
6 augusti - Gnesta
Vår tvådagarskurs är en intensivkurs med inriktning på praktik och egen utveckling. På kursen går vi under dag ett igenom grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården samt övar grunderna. Under dag två finslipar vi våra kunskaper och bygger vi intensivt hela dagen. Dessutom övar vi på att hantera olika typer av svårigheter som kan uppstå under bygget samt gör en öppning in till gärdesgården, alternativt en stätta. Inga förkunskaper krävs, däremot behöver du ha viss vana vid att arbeta med handverktyg. Vi är utomhus hela kursen, arbetet är stundtals fysiskt ansträngande.
Aktuella kursdatum samt kursplatser hittar du här ovan.
Två dagar. Den här kursen är för dig som har gått grund- eller intensivkursen, eller har prövat på att hägna gärdsgård traditionellt tidigare. Kursen kräver förkunskaper i materialberedning till gärdesgård (klyvning, barkning, vidjor mm) samt vana att arbeta med handverktyg. Vi reser olika typer av gärdesgård i varierad terräng, jobbar med olika typer av svårigheter samt bygger också en grind enligt traditionell modell.
Övernattning sker på kursplatsen i delad stuga/motsvarande eller på vandrarhem i närheten av kursplatsen. Aktuella kursdatum samt kursplatser hittar du här ovan.
-Hantverk som det gjordes förr!
Svenska Gärdsgårdar bygger och renoverar gärdsgårdar och grindar enligt gammal hantverkstradition - som det gjordes förr. Vi håller kurser i traditionellt gärdsgårdsbygge vår och höst.
Copyright 2022 © Svenska Gärdesgårdar